Wielomiany
Magda: Hej ! Proszę o jakąś wskazówkę !

Jak rozwiązać to równanie?
3x
3−7x
2−7x+3=0
Próbowałam wyrazy podobne ale jakoś mi nie wychodzi.
15 gru 16:28
Andrzej: To jest tzw. "równanie symetryczne", jednym z pierwiastków takiego równania jest zawsze liczba
−1. Podziel Twój wielomian przez (x+1).
15 gru 17:07
jaszczur: ze schematu bernoulliego

dla argumentu 3 funkcja przyjmuje wartość 0 jest tak:
3, −7, −7, 3
3 3 2 −1 0
to ma być tabelka i te wartości 3,2,−1 i 0 są kolejnymi potęgami
mamy: (x−3)(3x
2+2x−1)
z tego drugiegiego nawiasu pierwaistki wychodzą x=−1 i x=
13
czyli (x−3)(x+1)(x−
13=0 resztę skończ sama
15 gru 17:10
15 gru 17:13
AS: Miożna i tak
3*(x3 + 1) − 7*x*(x + 1) = 3*(x + 1)(x2 − x + 1) − 7*x*(x + 1) =
(x + 1)*[3*(x2 − x + 1) − 7*x] = (x + 1)*(3*x2 − 10*x + 3) =
3*(x + 1)*(x − 1/3)*(x − 3) = 0
Stąd
x1 = −1 , x2 = 1/3 , x3 = 3
15 gru 17:21
Magda: A mam jeszcze jedno pytanie? Skad wiemy, że w tej tabelce mnożymy akurat przez 3?
15 gru 17:23
Andrzej: liczba 3 jako dzielnik wyrazu wolnego jest potencjalnym pierwiastkiem równania, sprawdzamy że
W(3) =0
15 gru 17:25
Magda: Aaaa

Czyli jeśli następny przykład mam taki :
4x
3−13x
2−13x+4=0 to w tabelce mnożę przez 4?
15 gru 17:28
Andrzej: najpierw sprawdź czy 4 jest pierwiastkiem
15 gru 17:29
Magda: To już chyba rozumiem wszystko

Dziękuję za pomoc jeszcze raz
15 gru 17:30
AS:
Moim zdaniem w zad 4x3 − korzystniejsza jest metoda grupowania
w podanym przeze mnie rozwiązaniu.
W równaniu symetryczny jednym z pierwiastków jest zawsze +1 lub −1
15 gru 17:50
Magda: Hm tak faktycznie:0 Te zadania już rozumiem a mam jeszcze jedno pytanie
To zadanie
x
3−4x
2+x+6=0
w jaki sposób można? Bo szukam dzielników liczby 6 i potem obliczam W od każdej z
nich(ewentualnie patrze do odpowiedzi i udaje, że znalazłam sama szybko te pierwiastki

) i
sprawdzam a czy można to jakoś szybciej zrobić

przecież na maturze to starta czasu takie
obliczanie chyba
15 gru 18:08
Magda: A nie to zadanie akurat da sie zrobic znów z tabelka..sorki pomyłka.
15 gru 18:13