Rachunek prawdopodobieństwa... z kostkami do gry
Hiroshi: Drodzy Matematycy, proszę o wsparcie.
Takie zadanie − w zawodach bierze udział 712 zawodników. Każdy rzuca kostką do gry 3 razy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie liczba oczek większa niż 13?
Mój sposób myślenia:
Obliczyłem |A| = 35 oraz |Ω| = 216, czyli p=35/216 dla potrójnego rzutu pojedynczego zawodnika.
Ponieważ zdarzenia (rzuty 712 zawodników) są niezależne od siebie prawdopodobieństwo, o którym
jest mowa w pytaniu, pozostaje niezmienne.
Czy dobrze myślę?
P.S. Dzięki za pomoc
18 gru 20:27
wmboczek: to teraz przeprowadź 712 takich doświadczeń schematem Bernoulliego
(a na czym polegają te zawody?)
18 gru 20:57
Hiroshi: W zadaniu, jest tylko informacja, że "w turnieju rzutów kostką bierze udział 712 zawodników" i
nic więcej. Myślałem o schemacie Barnoulliego, ale brak jest w zadaniu informacji o liczbie
sukcesów k. Myślę, więc, że ta informacja o liczbie zawodników to "podpucha"
18 gru 21:02
Mila:
k≥1
18 gru 21:15
wmboczek: czyli co najmniej raz 14+ oczek
18 gru 21:15
Hiroshi: wmboczek: Oczywiście, liczba oczek powyżej 13 to 14 i więcej − takich możliwości jest 35.
Mila: Jeśli przyjąć k>= 1 to jak to zastosować w schemacie Bernoulliego?
18 gru 21:26
Mila:
Zdarzenie przeciwne , 0 sukcesów.
18 gru 21:59