funkcja liniowa ,napisz wzor funkcji,napisz wzor funkcji kwadratowej
Trudna matematyka: Proszę was o pomoc mam 3 zadania do zrobienia jednak uciesze się nawet z jednego.Naprawdę z
funkcji jestem noga i liczę tylko na was.

1.Dla jakiego parametru m funkcja liniowa jest rosnąca ? f(x)=(m²−6)x+2
2.Dana jest funkcja kwadratora f(x)= −x²+3x+4 podaj najmniejszą i największą wartość funkcji w
przedziale x∈<1;4>
3.Napisz wzór funkcji jeżeli wiadomo ,że w przedziale(− nieskończoność;2>jest funkcją malejącą
i dla f(2)=5 oraz f(1)=8
18 gru 19:28
Jack:

1.
Kiedy funkcja rośnie? (idzie do góry)
Wg tego co narysowałem... rośnie na pierwszym obrazku.
zeby funkcja byla rosnaca, to wspolczynnik kierunkowy funkcji "a" musi byc dodatni
skoro funkcja liniowa, to
y = ax + b
a ma być dodatnie
to
(m
2−6) musi być dodatnie
Właściwie to równe zero też może być, bo prosta y=2 też jest funkcją liniową
więc
m
2 − 6 > 0
Jak rozwiązać takie coś mam nadzieję, że wiesz
18 gru 19:53
Tadeusz:

3)
y=a(x−2)
2+5
y(1)=8
8=a(1−2)
2+5
3=a
18 gru 19:55
Jack:

Przepraszam bardzo, funkcja ma być rosnąca... więc zero nie może być...
czyli wlasciwie tak jak napisalem
m
2 − 6 > 0
(m−
√6)(m+
√6) > 0
m ∊ ( −
∞;
√6) U (
√6 ;
∞)
18 gru 19:58
Jack: 2.Dana jest funkcja kwadratora f(x)= −x²+3x+4 podaj najmniejszą i największą wartość funkcji w
przedziale x∈<1;4>
Sprawdzamy wartosci na krancach przedzialu...
f(1) = −1 + 3 + 4 = 6
f(4) = −16 + 12 + 4 = 0
Skoro jest to funkcja kwadratowa...to jest to parabola
Czyli ma gdzies wierzcholek. Widzimy ze wspolczynnik kierunkowy funkcji kwadratowej jest ujemny
(−x
2).
W takim razie wierzcholek jest do gory, ramiona paraboli w dol.
Sprawdzamy, czy czasem w wierzcholku nie ma wartosci maxymalnej...
| −b | | −3 | | 3 | |
Iksowa wierzchołka (P) = |
| = |
| = |
| |
| 2a | | −2 | | 2 | |
| 3 | |
skoro wierzcholek lezy w przedziale <1;4> (bo wynosi |
| ) |
| 2 | |
wiec trzeba sprawdzic czy nie ma tam maxa...
Czyli porównujemy :
f(1) = −1 + 3 + 4 = 6
f(4) = −16 + 12 + 4 = 0
| 3 | | 1 | |
Widzimy wartość maxymalną w wierzchołku ... f( |
| ) wynosi 6 |
| |
| 2 | | 4 | |
wartosc minimalna f(4) = −16 + 12 + 4 = 0
18 gru 20:06
Trudna matematyka: Dziękuje forumowicze jesteście wielcy ! Tak szybko rozwiązaliście to

To teraz ja zabieram się za analize

Dziękuje raz jeszcze !
18 gru 20:48