Funkcja kwadratowa
Vantequ: Witam, mam kilka zadań z matematyki, mógłby ktoś mi pomóc w ich rozwiązaniu ?
1. Narysuj wykres funkcji f(x)= −2x2, a następnie wykonując odpowiednie przesunięcie,
naszkicuj wykres funkcji g(x)= −2(x+2)2.
2.Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli o podanym równaniu: y= −4x2+4x+1.
3.Zapisz funkcję w postaci kanonicznej i narysuj jej wykres
f(x) = 3x2−6x+3.
4.Wyznacz wartość najmniejszą i wartość największą funkcji f(x)= −x2−2x+2 w przedziale < −3,0)
i podaj argumenty, dla których te wartości są przyjmowane.
18 gru 18:41
18 gru 19:17
Janek191:

4.
f(x) = − x
2 − 2 x + 2 < − 3; 0 )
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli są skierowane do dołu
| | − b | | 2 | |
p = |
| = |
| = − 1 ∊ < − 3; 0 ) |
| | 2a | | −2 | |
więc
y{max} = f(p) = f(−1) = − (−1)
2 − 2*(−1) + 2 = − 1 + 2 + 2 = 3
oraz
y
min = f(−3) = − (−3)
2 − 2*(−3) + 2 = − 9 + 6 + 2 = − 1
Dodatkowo − wykres funkcji f
18 gru 22:00