1 | ||
a) | ||
x2+3x+9 |
1 | Ax+B | |||
= | ||||
x2+3x+9 | x2+3x+9 |
x2−6x+1 | ||
b) | ||
(x−3)3 |
x2−6x+1 | A | B | C | ||||
= | + | + | |||||
(x−3)3 | x−3 | (x−3)2 | (x−3)3 |
2x4−x3+1 | ||
c) | ||
x(x−4)3(x2+1) |
2x4−x3+1 | A | B | C | D | |||||
= | + | + | + | + | |||||
x(x−2)3(x+2)3(x2+1) | x | x−2 | (x−2)2 | (x−2)3 |
E | F | G | H | |||||
+ | + | + | ||||||
x+2 | (x+2)2 | (x+2)3 | x2+1 |
H | ||
wtedy prawie OK, tylko na końcu | jest zły | |
x2+1 |
1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |