Całki
Nie umiem całek: 1) ∫2
x(sin(2
x))−cos(2
x)) dx
3) ∫(sin
2x−1)sinx dx
18 gru 17:10
Nie umiem całek: 2 spróbuję sama
t=lnx
| | t2−1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dt = ∫t− |
| dt = |
| t2 − ln|t| + C |
| | t | | t | | 2 | |
18 gru 17:15
Jerzy:
poddstaw t = 2x i rozbij na dwie calki
18 gru 17:21
Jerzy:
3) zamien sin2x na cos2x i podstaw cosx = t
18 gru 17:24
Nie umiem całek:
| | cos√x−1−2√x−1 | |
5) ∫ |
| dx |
| | √x−1 | |
| | 2e3x+3 + 3ex+1 | |
6) ∫ |
| dx |
| | ex+1 −1 | |
18 gru 17:25
Nie umiem całek: 3) ∫(sin
2x−1)sinx dx = ∫(−cosx)sinx dx
t=cosx
| | (−t)sinx | |
= ∫ |
| = ∫−sinx = cosx + C |
| | t | |
18 gru 17:29
Nie umiem całek:
| | (−t)sinx | |
= ∫ |
| = ∫−t = ∫−cosx = −sinx +C |
| | sinx | |
18 gru 17:32
Nie umiem całek: ja matematyk.
18 gru 17:33
Nie umiem całek: 1) ∫2
x(sin(2
x)−cos(2
x))dx
t=2
x
| | t(sin(t)−cos(t)) | |
= ∫ |
| dt |
| | 2xln2 | |
ręce mi opadają, nie ma nic bardziej frustrującego.
18 gru 17:36
Nie umiem całek: bo oczywiście oba powyżej są źle
18 gru 17:37