Dowodzenie podzielności
Michał: Wykaż ze suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9
18 gru 16:23
Ola: n,n+1,n+2 − trzy kolejne liczby naturalne
n3 + (n+1)3 + (n+2)3 = ... rozpisz z wzoru skroconego mnozenia
18 gru 16:35
Ola: + zał. n>0
18 gru 16:35
Michał: Wyszło mi: 3a3 + 9a2 + 15a + 9, co dalej ? Chce pokazać ze jeden z czynników tej liczby to 9
ale nie ma jak w tym przykładzie.
18 gru 16:37
Jack: Witam,
3a3 + 9a2 + 15a + 9
Schemat Hornera...
i wychodzi :
(a+1)(3a2 + 6a + 9)
18 gru 17:07
Jack: Dalej idąc tą drogą :
(a+1)[3(a(a+2) + 3)] = 3(a+1)[a(a+2) +3] = 3a(a+1)(a+2) + 9(a+1)
i mamy :
3a(a+1)(a+2) −> widzimy, że a, a+1, a+2 to trzy kolejne liczby naturalne, więc któraś musi
się dzielić przez 3...
Mamy przed tym wszystkim trójkę, dlatego dzieli się to przez 9....bo 3*3
Druga część :
9(a+1) −> jest przed nawiasem 9...więc akurat wiadomo, że dzieli się przez 9
18 gru 17:25
abel: n−1,n,n+1 − kolejne liczby naturalne dla n>0
(n−1)
3+n
3+(n+1)
3 = n
3−3n
2+3n−1+n
3+n
3+3n
2+3n+1 = 3n
3+6n = 3n(n
2+2) = 3n(n
2−1+3) =
3n(n
2−1) + 3*3n = 3(n−1)*n*(n+1) + 9n
wniosek?
18 gru 17:36
Mila:
cd do rachunków [PMichała]]
n3 + (n+1)3 + (n+2)3 =3n3 + 9n2 + 15n + 9=
=9n3+9n2+9n+9+(6n−6n3)=
=9*(n3+n2+n+1)+6*n*(1−n2)=
=9*(n3+n2+n+1)−2*3*(n−1)*n*(n+1)=9*k, k∊N
liczba: (n−1)*n*(n+1) jest podzielna przez 3 jako iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych.
Łatwiej się dowodzi w podobny sposób wg zapisu abel.
18 gru 18:27