matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Ola:
x
Całka z
?
x
2
+1
18 gru 16:16
Ola:
albo chociaż wzór, z którego mogę skorzystać bo nie mogę znaleźć nic pasującego
18 gru 16:30
abel:
t = x
2
+1
18 gru 16:44
bezendu:
x
∫
dx
x
2
+1
t=x
2
+1 dt=2x /2 dt/2=x
1
dt
1
∫
=
ln|t|+C
2
t
2
1
=
ln|x
2
+1|+C
2
=================================
29 gru 02:19
Jerzy:
1
2x
1
szybciej: =
∫
dx =
lnIx
2
+ 1I + C
2
x
2
+ 1
2
f'(x)
wykorzystujemy wzór: ∫
dx= lnIf(x)I + C
f(x)
29 gru 07:58