Zdania logiczne
SSS: Wytłumaczyłby mi ktoś, dlaczego to zdanie jest prawdziwe :
∃x∊R x=4⇒x=2.
oraz dlaczego to zdanie jest fałszywe :
(∃x∊R √x2 = x) ⇒ (∀x∊R 4√x4 =x)
18 gru 14:45
SSS: Czy chodzi o to że w pierwszym np dla x=1 zdania x=4 i x=2 są fałszywe, więc fałsz wynika z
fałszu więc jest to prawda ?
18 gru 14:51
Janek191:
1) ∃ x = 2
2 = 4 ⇒ 2 = 2
0 ⇒ 1 implikacja jest prawdziwa
18 gru 22:18
Janek191:
2) Dla x = 0 poprzednik implikacji jest prawdziwy ,
natomiast nie dla każdego x ∊ ℛ następnik jest prawdziwy, np, dla
x = − 1 jest 4√(−1)4 = 4√1 = 1
18 gru 22:27