Kiełbasa. Równanie z parametrem.
An.: | | x2+1 | | 1 | | x | |
Dane jest równanie |
| − |
| = |
| z niewiadomą x. Zbadaj, dla |
| | a2x−2a | | 2−ax | | a | |
jakiś wartości a równanie:
a) ma dwa różne pierwiastki
b) ma jeden pierwiastek.
Z góry dziękuję za pomoc.
18 gru 13:54
Jerzy:
| | x2+1 | | 1 | | x | |
⇔ |
| + |
| = |
| |
| | a(ax−2) | | ax − 2 | | a | |
zrób odpowiednie założenia, potem z lewej wspólny mianownik i pomnóż na krzyż
18 gru 14:09
An.: wychodzi mi: ax2−a2+a−a2x2−2ax=0
18 gru 14:16
Jerzy:
sprawdź jeszcze raz... ja mam: (a − a2)x2 + 2ax + a + a2 = 0
18 gru 14:19
An.: pomyliłam znaki... wychodzi: ax2−a2x2+2ax+a+a2, czyli w rezultacie dostaję Twój wynik
18 gru 14:22
Jerzy:
to teraz dyskusja ... co się dzieje, gdy: a = 1 ?
18 gru 14:24
An.: a czemu właśnie 1?
w takim przypadku x=−1
18 gru 14:26
Jerzy:
bo wtedy to równanie staje się równaniem liniowym ( a nie kwadratowym)
18 gru 14:28
An.: no tak, logiczne...
18 gru 14:29
Jerzy:
teraz dla: a ≠ 1 i a ≠ 0 mamy równanie kwadratowe ..
kiedy ma jedno, a kiedy dwa różne pierwiastki ?
18 gru 14:34
An.: dwa rozwiązania dla Δ>0 i x
1x
2>0
jedno dla Δ=0
obliczam dla x i delta wychodzi mi 4a
4, a dalej jakieś bzdury
18 gru 14:38
Jerzy:
warunek: x1*x2 > 0 jest zbędny
18 gru 14:40
Jerzy:
i dobrze ...Δ = 4a4 ... i dalej ...
18 gru 14:41
An.: x
1≠x
2
tylko mi wychodzi x
1=−1 oraz x
2=−1 na pewno coś źle...
18 gru 14:42
Jerzy:
Ty masz ustalić wartości parametru a
18 gru 14:43
Jerzy:
Δ > 0 gwarantuje dwa rózne pierwiastki, niepotrzebna załozenie: x1 ≠ x2
18 gru 14:44
An.: z delty 4a4, to wychodzi a należące do R
18 gru 14:46
Jerzy:
trzeba jeszcze wyrzucić: a = 0 ( masz odpowiedź do tego zadania )
18 gru 14:49
An.: wg odpowiedzi:
a) a∊R−{−2,0,1}
b) a∊{−2,1}
kolejny dzień nad tym siedzę, 100 różnych rozwiązań mi wyszło, ale niestety nigdy to co w
odpowiedziach
18 gru 14:52
An.: ale jeżeli x1 wyszło mi poprawnie = −1, to z założenia na początku ax−2≠0, wychodzi a≠−2
18 gru 14:53
An.: chodzi mi o x z założenia, że a=1
18 gru 14:55
An.: nie wiem, czy nie za bardaoz naciągane (bez znania odp na to bym nie wpadła), ale wynik w a, to
rzeczywiście R − {−2,0,1}
0 z założenia, ze a≠0
1 bo wychodzi f. liniowa i ma jedno rozwiązanie x
1=−1
−2, bo po podstawieniu do założenia ax≠2, x
1, wychodzi a≠−2

także podpunkt a, można uznać za zaliczony

ale za b) nie wiem jak się zabrać, bo Δ=4a
4=0 jest tylko dla a=0, a odp to −2 i 1

jedynie
dla a=1 mamy f.liniową czyli jedną odpowiedź.
18 gru 15:04
An.: ale jak sprawdzimy, co się dzieje dla a =−2, to daje nam jedno rozwiązanie, ale w a) usunęliśmy
ze względu na dziedzinę, więc w b) też tak powinno być, prawda?
Pomocy
18 gru 15:11
Jerzy:
nie zgadzam się z odpowiedzią
a) wykluczono : a = −2 , podstaw a = − 2 i zobaczysz,że równanie ma 2 rozwiazania
18 gru 15:12
An.: a=−2
(−2+4)x
2−4x+4−2=0
2x
2−4x+2=0
x
2−2x+1=0
Δ=4−4(1)(1)=4−4=0
18 gru 15:15
Jerzy:
dla sprawdzenia podstawiaj do równania wyjściowego, zawsze moglismy pomylic sie w rachunkach
18 gru 15:17
Jerzy:
jescze jedno .. upewnij się, czy dobrze przepisałas treść ( równanie )
18 gru 15:18
Jerzy:
o 15:15 .. źle ustaliłaś równanie:
(−2 −4)x2 − 4x − 2 + 4 = 0 ⇔ −6x2 − 4x + 2 = 0 ... i teraz licz
18 gru 15:20
An.: | | 1 | |
rzeczywiście, dwa rozwiązania |
| oraz −1, no to ładnie...  |
| | 1 | |
18 gru 15:21
18 gru 15:22
An.: czyli w a) odp to R−{−2,0,1}
b) a∊{1}
czy masz może jeszcze jakieś wątpliwości? trzeba coś jeszcze sprawdzić?
18 gru 15:23
Jerzy:
sprawdziłem a = −2 w wyjsciowym równaniu ... i są 2 rozwiazania,
czyli odpowiedź w książce jest chyba do bani
18 gru 15:23
Jerzy:
może się nie rozumiemy, autor wyklucza a = −2 , a okazuje się,że dla a = −2 rownanie ma dwa
rozwiazania , czyli a = −2 należy do zbioru rozwiazań
18 gru 15:25
An.: jak przeglądam moje wcześniejsze wyliczenia, to w a) wychodziło mi najczęściej R−{0, 1}, w b)
a=1, nic więcej....
i w dalszym ciągu myślę, że to −2 jest naciągane...
18 gru 15:27
An.: | | 1 | |
zwłaszcza, ze teraz mając x= |
| , również wychodzi a≠6 |
| | 3 | |
18 gru 15:28
Jerzy:
oczywiście .. .prawidłowe jest nasze rozwiązanie
( nie zawsze odpowiedzi w ksiązkach są prawidlowe)
18 gru 15:28
An.: czyli podsumowując, prawidłowym rozwiązaniem jest:
a) R−{−2,0,1}
b) a∊{1}
18 gru 15:30
Jerzy:
przecież pokazalismy,ze dla a = −1 istnieją dwa rozwiazania
odp:
a) x ∊ R/{0,1}
b) x ∊ R/{0}
18 gru 15:35
Jerzy:
tzn ..dla : a = −2 istnieją 2 rozwiazania
18 gru 15:36
An.: oki, dzięki wielkie za pomoc, bo sama bym przez to nie przeszła

18 gru 15:37