zadanie
ja: Wykaż że:
dla każdej dodatneij liczby rzeczywistej x różnej od 1 oraz dla każdej dodatniej loczby
rzeczywistej y róznej od 1 prawdziwa jest równość:
logx(xy)*logy(y/x)=logy(xy)*logx(y/x)
Ja to zrobiłem tak:z własności logarytmów
(logxx+logxy)*(logyy−logyx)=(logyx+logyy)*(logxy−logxx)
(1+logxy)(1−logyx)=(logyx+1)(logxy−1)
niech logxy=a oraz logyx=b
(1+a)(1−b)−(1+b)(a−1)=0
po wymnozeniu
2ab=2
2logxy*logyx=2
logxy*logyx=1 (inaczej ab=1)
xa=y i yb=x
xab=x1
czyli ab=1 − dokonalem ciag rownowaznych przeksztalcen.... itd
Czy dobrze zrobiłem?
Jezli tak to czy cos powinienem poprawic dla wiekszej klarownosci?
18 gru 10:37
+-: jeżeli to ma być tożsamość⇒
logx(xy)*logy(y/x)=L logy(xy)*logx(y/x)=P
| | logy(xy) | | logx(y/x) | |
logx(xy)*logy(y/x)= |
| * |
| =logy(xy)*logx(y/x)⇒L=P |
| | logyx | | logxy | |
| | 1 | |
logyx*logyx= |
| *logyx=1 |
| | logyx | |
18 gru 11:36
ja: co?
18 gru 11:47