.
Natalka: Całka
| | 2 | | 2 | |
Jak najprościej dojść do tego, że całka z − |
| to |
| ? |
| | x2 | | x | |
Jest na to jakiś prosty wzór? Bo czasami, przy trudniejszych, ciężko zgadywać patrząc na
pochodne.
18 gru 10:11
Benny: | | −2 | | 2 | |
Całka z |
| =−(2)*(−1)*x−1= |
| |
| | x2 | | x | |
18 gru 10:15
Benny: +C oczywiście
18 gru 10:15
Jerzy:
z zastrzeżeniem: a ≠ − 1
18 gru 10:16
Natalka: dziękuję
na dole 1/2 w potędze.
18 gru 10:17
Jerzy:
Jeśli zamierzasz obliczać całki elementarne, to będziesz miała poważny
problem z trudniejszymi całkami ... musisz sie tego nauczyc na pamięć
18 gru 10:18
Jerzy:
= 3∫x−1/2dx
18 gru 10:19
Natalka: dzięki

mam zaległości i niewiele notatek, ale jak tylko widzę waszą podpowiedź to rozumiem wszystko

poswiece troche z tego weekendu na cąłki to powinno być dobrze

będę tutaj wrzucać niektóre
18 gru 10:25
Natalka: całka z tg(3x)
t=3x
nie bardzo wiem co dalej
18 gru 10:40
Natalka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫tg(t)dt = |
| (−ln|cos(t)|) = − |
| ln|cos(3x)| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
tak?
18 gru 10:43
Jerzy:
| | sinx | |
∫tgxdx = ∫ |
| dx = .. stosujemy podstawienie: t = cosx , dt = − sinxdx ... |
| | cosx | |
| | 1 | |
= −∫ |
| dt .... a to jest już całka elementarna |
| | t | |
18 gru 10:44
Jerzy:
no i dobrze .. tylko na końcu zawsze dopisuj stałą: + C
18 gru 10:45
Natalka: ok, bo w odpowiedziach mam −ln(cosx) + C
to to samo?
18 gru 10:47
Jerzy:
| | 1 | |
nie ∫tg(3x)dx = − |
| lncos(3x) + C |
| | 3 | |
natomiast: −ln(cosx) + C , to całka z tgx
18 gru 11:02
Natalka:
w poprzednich, prostszych podsławiałam albo za sinx albo za x pod pierwiastkiem
tutaj jest to na raz i nie wiem jak to ruszyć
18 gru 11:18
Jerzy:
| | 1 | |
podstawiasz: √x = t , |
| dx = dt |
| | 2√x | |
18 gru 11:23
Natalka: t=
√x
dx=2
√xdt
| | 2√xsint*dt | | 2x12sint*dt | | 2tsint | |
=∫ |
| = ∫ |
| = |
| *dt = ∫2sint*dt = −2cos(√x)+C |
| | t | | t | | t | |
za co tu podstawić?
i na zapas 3) ∫(x
2−1)e
13x3−x+2
podstawiać za cały wykładnik przy e?
18 gru 11:34
Jerzy:
aleś narozrabiała ..
| | sin√x | |
= 2∫ |
| dx = 2∫sintdt |
| | 2√x | |
18 gru 11:37
Pawel: 2) sinx = t
3) 1/3*x3 − x + 2 = t
18 gru 11:39
Jerzy:
3) po podstawieniu masz całkę: ∫t*etdt ... i przez części
18 gru 11:42
Natalka: Jerzy, skąd przed tamtą całką wzięła się dwójka?
18 gru 11:47
Jerzy:
bo musimy mieć w mianowniku 2
√x ...
| | sin√x | | 2sin√x | | sin√x | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx = 2∫ |
| dx = 2∫sintdt |
| | √x | | 2√x | | 2√x | |
18 gru 11:50
Natalka: ok rozumiem

2) t=sinx
| | t*cosx*dt | | tdt | |
= ∫ |
| = ∫ |
| = ......... ? |
| | (1+t2)cosx | | 1+t2 | |
18 gru 11:55
Jerzy:
co Ty kombinujesz ? ... patrz:11:37 ...
po podstawieniu dostajesz całke elementarną: 2∫sintdt
18 gru 12:00
Jerzy:
a ... chodzi o 2) ... podstawiasz sinx = t , cosxdx = dt , i masz całkę:
18 gru 12:02
Jerzy:
do 2) wskazówka: zauważ,ze można doprowadzić licznik do takiej postaci, aby był pochodną
mianownika
18 gru 12:03
Jerzy:
teraz dopiero widzę, że dobrze podstawiłaś .... licz tą całke
18 gru 12:04
Jerzy:
trochę namieszałaś w zapisie ( masz w jednej całce dwie zmienne: x i t ),
tak nie mozna
18 gru 12:05
Natalka : Bo w sumie nie wiem, co oznacza to dt.
18 gru 12:12
Natalka : Ok juz wiem. Przeciez to oznaczenie całki tylko z zmienna t...
18 gru 12:15
Jerzy:
∫f(x)dx ... oznacza,że całkujemy funkcję f(x) po zmiennej x
∫f(t)dt .....oznacza,że całkujemy funkcję f(t) po zmiennej t
dx,dt − to tzw. różniczki
18 gru 12:15