Oblicz całkę
Romek: Pomoże mi ktoś obliczyć całkę? ∫x*ln(1+2*x2)dx
Wynik to:1/4(1+2*x2)ln(1+2*x2)−1/4−1/2*x2
18 gru 09:39
Jerzy:
| | 1 | |
podstaw: 2x2 + 1 = t 4xdx = dt , xdx = |
| dt |
| | 4 | |
18 gru 09:46
Jerzy:
| | 1 | |
oczywiście otrzymaną całkę: |
| ∫lntdt ... rozwiązujesz przez części |
| | 4 | |
18 gru 09:47
Romek: O rety, najmocniej przepraszam. W poleceniu jest napisane, że trzeba to zrobić metodą przez
części. Wszystko fajnie liczy się do momentu przeniesienia całki na lewą stronę równania. W
moich obliczeniach one się zerują
18 gru 09:48
Romek: Super, spróbuję tą metodą
18 gru 09:49
Romek: Udało się, dziękuję bardzo za pomoc
18 gru 09:57