pochodna z definicji
kiki: cos2x
doszedłem do tego miejsca
[−2sin(x+t/2)*sint/2][2cos(x+t/2)*cos t/2]
17 gru 21:57
Eta:
Zależy skąd wyszedłeś? z Zakopanego do Szczecina?
17 gru 22:00
Jerzy:
raczej odwrotnie ( bo jest pod górę )
17 gru 22:01
Eta:
Co Ty
J ? przecież jest z górki
17 gru 22:13
Mila:
| | cos2(x+h)−cos2(x) | |
= limh→0 |
| = |
| | h | |
| | [cos(x+h)−cos(x)]*[cos(x+h)+cosx] | |
=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | | | 2x+h | | x+h−x | | x+h+x | | x+h−x | | −2 sin |
| *sin |
| *2 cos |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
= lim h→0 |
| = |
| | h | |
| | | | 2x+h | | h | | 2x+h | | h | | −2 sin |
| *sin |
| *2 cos |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
= lim h→0 |
| = |
| | h | |
| | | | 2x+h | | 2x+h | | −2 sin |
| * cos |
| *sin(h) | | | 2 | | 2 | |
| |
== lim h→0 |
| = |
| | h | |
| | 2x | | 2x | |
=−2sin( |
| )*cos( |
| )*1= |
| | 2 | | 2 | |
=−2sinx*cosx
===========
17 gru 23:35
kiki: skąd sin(h)
18 gru 00:03
Mila:
sin(2α)=2sinα*cosα
=================
| | h | | h | | h | |
2sin |
| *cos |
| =sin(2* |
| )=sin(h) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 gru 14:10