.
xyz: Dla jakiej wartości parametru m wielomian w(x)=x3+6x2−mx+3 jest podzielny przez q(x)=x−3
17 gru 21:51
Jerzy:
W(3) = 0
17 gru 21:52
xyz: Mógł byś to rozpisać
17 gru 21:56
Jerzy:
nie bardzo rozumiem co ?
17 gru 21:56
MichałTH: podstawiasz pod x 3 i przyrównujesz do zera, nie ma co rozpisywać
17 gru 21:57
xyz: A co z m
17 gru 22:02
MichałTH: m to jedyna niewiadoma jaka ci zostanie...
17 gru 22:03
Jerzy:
m to trzeba obliczyć ( nie rozumiesz treści zadania ?)
17 gru 22:04
Eta:
W(3)=0 ⇒27+54−3m+3=0 ⇒ m=.......
17 gru 22:06
Jerzy:
Eta ... nie żartuj
17 gru 22:07
zombi: Jeśli wielomian w(x) jest podzielny prze x−3, to jest postaci
(x−3)P(x), gdzie P(x) to wielomian stopnia o jeden niższego.
(Analogicznie jak w liczbach, jeśli coś jest podzielne dajmy na to przez 2, to jest postaci 2k)
Jeśli wiemy, że w(x) = (x−3)P(x), to wstawiając x=3, otrzymamy lewa strona w(3), prawa
natomiast będzie równa 0
(bo x−3 = 3−3 = 0).
Wiedząc, że w(3) = 0, policzymy "m" bo przecież za każdego iksa wstawiamy trójkę, a całość jest
równa 0.
Jedno równanie, jedna niewiadoma.
Bardziej łopatologicznie niestety nie potrafię
17 gru 22:08
Eta:
W czym zobaczyłeś "żarty" ?
17 gru 22:08
MichałTH: szaleństwo
17 gru 22:08
Eta:

17 gru 22:09
Eta:
hardcor
17 gru 22:09