17 gru 21:50
Jerzy:
co jest pod pierwiastkiem ?
17 gru 21:52
Mesjasz: y = sqrt(x3 / 2)
17 gru 21:53
Jerzy:
| | x3/2 | |
w linku jest funkcja: f(x) = |
| |
| | √2 | |
17 gru 21:54
Mesjasz: x
3/2 a sqrt(x
3) to nie jest to samo?
17 gru 21:56
Mesjasz: CHodziło o x3/2
17 gru 21:57
Metis: Popraw zapisy . Nie wiemy o jaki przykład Ci chodzi......
17 gru 21:58
Jerzy:
czyli: f(x) = x3/2 = √x3 ?
17 gru 21:58
Metis: Porażka. 6 postów, z których nie wynika nic bo musimy pytać i domyślać się zapisów.
√x3/2 ≠ √x3/2 ≠ x3/2≠ linkowi który podałeś.
17 gru 22:01
Jerzy:
dokladnei jest tak, jak napisał Metis
17 gru 22:02
Mesjasz: Mam funkcję 2y2 − x3 = 0
Wyliczyłem z tego y, więc y=√(x3) /2
Biorę pochodną y'=√(x3) /2
Według moich obliczeń, rozpisania tego jako dzielenie wychodzi mi y'=(3*√x*√2)/4
W Wolfamie jest inaczej.
Własnie zauważyłem, że Wolfram traktuje inaczej zapis
i) √(x3) / 2
ii) x3/2 / √2
17 gru 22:07
Jerzy:
przecież tam jest zupełnie inna funkcja, nie widzisz tego ?
17 gru 22:08
Jerzy:
a wogóle, to napisz całą treść zadania , bo wypisujesz jakieś brednie
17 gru 22:10
Mesjasz: Przecież mamy twierdzenie, że √a/b=√a/√b więc nie rozumiem różnicy....
Gdy mamy √x to jest to samo co x1/2
√x3 jest równe x3/2
Nie mam racji ?
17 gru 22:12
Mesjasz: Treść zadania to taka, że mam obliczyć pochodną tego równania(po zmiennej x).
17 gru 22:12
Jerzy:
| | x3/2 | |
dobra.. czyli liczymy pochodną z : |
| ... tak ? |
| | √2 | |
17 gru 22:13
Jerzy:
tu cię boli .. a może masz policzyć pochodną cząstkową z funkcj: f(x,y) = 2y2 − x3 ?
17 gru 22:15
Mesjasz: Tak, to jest przecież to samo co √(x3) / 2....
17 gru 22:15
Jerzy:
i nie opowiadaj bzdur,że w treści jest:" oblicz pochodną równania"
17 gru 22:16
17 gru 22:17
17 gru 22:18
Jerzy:
i tak masz w Wolframie
17 gru 22:19
17 gru 22:25
abel: | 3√x | | 3√x*√2 | | 3√2*√x | |
| = |
| = |
| |
| 2√2 | | 2√2*√2 | | 4 | |
17 gru 22:35
Metis: Niektórym na prawdę nie można pomóc, mimo szczerych chęci.
17 gru 22:41
abel: nie wiem o co chodzi pomagającym, może sami powinni się nauczyć czytać ze zrozumieniem, ja
wszystko zrozumiałem

Mesjasz: twój wynik pochodnej i ten z wolframa jest sobie równy, po prostu inaczej zapisany
(patrz mój post wyżej)
17 gru 22:43
Mesjasz: abel dzięki, już się bałem, że nie umiem liczyć

Teraz będę podchodzić z dystansem do tego portalu, skoro nie mogę być tutaj pewny, że
√x=x
1/2 czy
√x/y=
√x /
√y...
17 gru 23:17
abel: | | x | | √x | |
z tym √ |
| = |
| to bym akurat uważał (co się dzieję dla x i y ujemnych?)  |
| | y | | √y | |
rozwiązując równanie 2y
2 − x
3 = 0 mamy
2y
2 = x
3
| | x3 | |
pierwiastek można wziąć tylko wtedy gdy obie strony są dodatnie. Zauważmy, że dla x<0 |
| |
| | 2 | |
< 0, a y
2 ≥ 0 dla każdego y, więc zakładamy, że x≥0
| | x3 | | √x3 | |
wtedy y = ±√ |
| = ± |
| a to ostatnie przejście można zrobić dlatego, że 2>0 |
| | 2 | | √2 | |
i x
3 ≥ 0
17 gru 23:27