Wielominay
Sebastian: Uprzejmie proszę o rozwiązanie kilku zadanek.Z góry bardzo dziękuję!
1)
Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=x3+3x2−16x+12 wyznacz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu
2) Rozwiąż nierówność
a)
x3+2x2+2x+1>0
17 gru 21:32
PW: Tu nie kącik darmowego odrabiania lekcji.
Wskazówka do 1)
Podziel wielomian przez (x−2) i ustal jakie pierwiastki ma iloraz.
Wskazówka do 2)
Liczba −1 jest pierwiastkiem. Ciąg dalszy − patrz wskazówka do 1).
17 gru 21:42
Sebastian: Gdybym potrafił to podzielić to bym to zrobił

ale że nie potrafię to proszę o pomoc
17 gru 21:46
Jerzy:
to po co chodzisz do szkoły, nie lepiej siedzieć w domu ?
17 gru 21:46
PW: Alternatywna wskazówka do 2)
x3+1 + 2x2 + 2x = (x+1)(...) + 2x(x+1) i wyłączyć (x+1) przed nawias
17 gru 21:47
17 gru 21:48
Eta:
1/ W(x)= (x−2)(x−1)(x+6)
x= 2 v x= 1 v x=−6 −−− pierwiastki wielomianu
2/ x3+2x2+2x+1 = (x+1)(x2+x+1) , x2+x+1 >0 dla x∊R
to x> −1 −−− rozwiązanie tej nierówności
17 gru 21:48