Wyznacz gradient funkcji
Marta: Wyznacz gradient funkcji f(x,y) w punkcie P0:
a). f(x,y)= (5x2y−y3
17 gru 21:31
Jerzy:
i gdzie problem .. liczysz pochodne cząstkowe po x i po y
17 gru 21:35
Marta: Wyznacz gradient funkcji f(x,y) w punkcie P0:
a). f(x,y)= (5x2y−y3+7)3 w P0 (1,1)
b). f(x,y)= x2y4−xcosy w P0 (π2,0).
17 gru 21:35
Jerzy:
potrafisz policzyć pochodne cząstkowe ?
17 gru 21:36
Marta: ani trochę...
17 gru 21:40
Jerzy:
jak liczysz pochodną po x , to y traktujesz jako stałą i odwrotnie ... spróbuj
17 gru 21:41