prośba o zadanka z fizyki atomowej
giku: Ma ktoś jakieś fajne zadanka z fizyki atomowej(deficyt masy, rozpady itp.) poziom liceum
rozszerzenie
1 klasa. Jutro mam sprawdzian i chcę coś jeszcze sobie policzyć ciekawego.
17 gru 19:50
giku: Nikt nie da zdjęć zadań z jakiś starych zbiorów?
17 gru 20:06
giku: sory za błąd
*z fizyki jądrowej
17 gru 20:10
MichałTH: ja zaraz coś poszukam i wkleję
17 gru 20:11
MichałTH: 1. Obliczyć najkrótszą i najdłuższą długość fali w serii Lymana. W jakim paśmie należy je
szukać?
17 gru 20:18
MichałTH: 2. Oblicz energię elektrostatyczną oraz odpowiadający jej procentowy deficyt masy dla atomu
wodoru, w którym zamiast elektronu dookoła jądra krąży mezon pi−. Do obliczeń przyjmij
odległość cząstek R=1,9*10−13m
17 gru 20:20
MichałTH: 3. Wiedząc, że temperatura powierzchni gwiazdy Proxima Centauri wynosi 3040K, określ długość
fali, w której ta gwiazda wyemitowuje najwięcej energii. Ile energii emituje ta gwiazda przez
rok jeśli wiadomo, że jej promień R=0,145*696*1030km
17 gru 20:21
MichałTH: 4. Oblicz maksymalny pęd, jaki mogą uzyskać elektrony emitowane w zjawisku fotoelektrycznym z
powierzchni sodu oświetlanej światłem o częstości v=10,5*1014Hz. Praca wyjścia dla sodu
wynosi WNa=2,4eV. Jaka jest długość fali tych elektronów?
17 gru 20:22