wielomian pierwiastki
maro : Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=x4+2x3−5x2−4x+6. Zapisz wielomian w postaci iloczynowej.
17 gru 18:24
ICSP: −5x2 = −3x2 − 2x2.
17 gru 18:25
Eta:
W(x)=(x−1)(x+3)(x2−2) = (x−1)(x+3)(x−√2)(x+√2)
17 gru 18:27
maro : Eta jest jakiś sposób żeby zauważyć taki wzór?
17 gru 18:29
Eta:
Jest

Dużo zadań rozwiązywać ..........
17 gru 18:32
PW: Mogłeś − zamiast "po mistrzowsku" − rozwiązać "po uczniowsku", czyli szukając pierwiastków
wymiernych znaleźć x1 = 1, x2 = − 3, po czym badany wielomian podzielić przez (x−1)(x+3).
17 gru 21:30
Eta:
17 gru 21:41