Całka trygonometryczna
Humaaaaam: mam do rozwiązania taką całkę,
∫cos3x+sin3xdx
czy ktoś może podpowiedzieć, metodę jaką ją ruszyć?
17 gru 18:24
ICSP: cos3x = cosx * (1 − sin2x)
sin3x = sinx * (1 − cos2x)
17 gru 18:27
Humaaaaam: Ok, dzięki wielkie, nie mogłem na to wpaść
17 gru 18:29
Humaaaaam: Wynik tej całki to 0? Bo po podstawieniu chyba wszystko się poskraca.
17 gru 18:35
ICSP:
17 gru 18:36
Humaaaaam: ∫(1−t2)dt−∫(1−t2)dt= 0 ?
17 gru 18:38
ICSP: t = ?
17 gru 18:40
Humaaaaam: no myślałem, że trzeba będzie tutaj zastosować podstawienie w pierwszej za sinx a w drugiej za
cosx
17 gru 18:47
ICSP: czyli t = cosx czy t = sinx ?
17 gru 18:49
Humaaaaam: tak myślałem, ale zapomniałem o tych 1, że jest też trzeba przemnożyć przez cosx/sinx sprzed
nawiasu
17 gru 18:51
Humaaaaam: *je też
17 gru 18:51
ICSP: nic nie trzeba.
Rozbij na dwie całki i policz je oddzielnie:
∫cosx(1 − sin2x)dx + ∫sin(1 − cos2x)dx = I1 + I2 = (*)
I1 = ∫cosx(1 − sin2x)dx = ...
I2 = ∫sin(1 − cos2x)dx = ...
(*) = ...
17 gru 18:53
Humaaaaam: Ok, dzięki.
17 gru 19:04