Oblicz pole powierzchni figury ograniczonej krzywymi
kamilah102: Oblicz pole powierzchni figury ograniczonej krzywymi:
a) y=x2 − 3x i y=x+5
b) y=x − 2x i y= −x2+3x+3
c) y=x2 − 2x−3 i y=5
d) y=x2 − 2x−3 i y=−2x+1
17 gru 18:24
Eta:

I teraz poproś
całkę oznaczoną ..............
17 gru 18:31
kamilah102: szczerze mowiac to sa moje zadania na kolokwium a nic z tego nie rozumiem, prosze o pomoc
17 gru 18:57
kamilah102: szczerze mowiac to sa moje zadania na kolokwium a nic z tego nie rozumiem, prosze o pomoc
17 gru 18:57
bezendu:

a) f(x)=x
2−3x g(x)=x+5
całka w granicach x∊[−1,5]
∫[x+5−(x
2−3x)]dx=∫(x+5−x
2+3x)dx
| | 1 | |
∫(−x2+4x+5)dx=−∫x2dx+4∫xdx+5∫dx=− |
| x3+2x2+5x+C |
| | 3 | |
Wstawiam granice całkowania:
| | 1 | | 100 | | 8 | | 108 | |
[− |
| x3+2x2+5x]|= |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=================================
27 gru 16:36
bezendu:

b) f(x)=x−2x
g(x)=−x
2+3x+3
całka w granicach x∊[2+
√7 , 2−
√7]
∫[−x
2+3x+3−(x−2x)]dx=∫(−x
2+3x+3−x+2x)dx
| | 1 | |
=∫(−x2+4x+3)dx=−∫x2dx+4∫xdx+3∫dx=− |
| x3+2x2+3x+C |
| | 3 | |
Wstawiam granice całkowania:
| | 1 | | 34+14√7 | | 34−14√7 | | 28√7 | |
[− |
| x3+2x2+3x]|= |
| −( |
| )= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=================================
27 gru 17:05
bezendu:
b) mała pomyłka granice całkowania x∊[2−√7, 2+√7]
27 gru 17:14
Eta:
27 gru 17:15
bezendu:

c) g(x)=x
2−2x−3
f(x)=5
Całka w graniach x∊[4,−2]
∫[5−(x
2−2x−3)]dx=∫(5−x
2+2x+3)dx=∫(−x
2+2x+8)dx
| | 1 | |
=−∫x2dx+2∫xdx+8∫dx=− |
| x3+x2+8x+C |
| | 3 | |
Wstawiam granice całkowania:
| | 1 | | 80 | | 28 | | 108 | |
[− |
| x3+x2+8x]|= |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=================================
27 gru 17:19
bezendu:

d) g(x)=x
2−2x−3
f(x)=−2x+1
Całka w granicach x∊[2,−2]
∫[−2x+1−(x
2−2x−3)]dx=∫(−2x+1−x
2+2x+3)dx
| | 1 | |
=∫(−x2+4)dx=−∫x2dx+4∫dx=− |
| x3+4x+C |
| | 3 | |
Wstawiam granice całkowania
| | 1 | | 16 | | 16 | | 32 | |
[− |
| x3+4x]|= |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=================================
27 gru 17:26