matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usunąć niewyrność
misiataa:
usunąć niewymierność z mianownika:
a−1
3
√
a
−1
1
4
√
2
−1
przy pierwiastku kwadratowym wystarczy pomnożyć góre i dół przez mianownik ze zmienionym znakiem niestety w tych przypadkach mi to nie wychodzi
17 gru 18:11
killi:
1
4
√
2
+1
1*(
4
√
2
+1)
*
=
4
√
2
−1
4
√
2
+1
√
2
−1
1*(
4
√
2
+1)
√
2
+1
*
=
8
√
2
+
4
√
2
+
4
√
2
+1
√
2
−1
√
2
+1
2
4
√
2
+
8
√
2
+1
17 gru 18:19
andy:
a
3
−b
3
= a=
3
√
a
,b=1
18 gru 23:34