ekstrema funkcji
uczen: Wyznacz ekstrema funkcji (o ile istnieją) fukcji f:
f(x)= x
3+8x
2+21x+18 dla x<−2
Obliczyłem
f'(x)= 3(x+3)(x+2
13) dla x<−2
| 10x | |
f'(x)= |
| dla x≥−2 |
| (x2+1)2 | |
Z tego ekstrema
M=0 w x=−3
m=
−427 w x=−2
13
m=−4 w x=0
Nie wiem jednak jak dojść do wniosku, że M jest również w x=−2 − widzę, że pochodna najpierw
rośnie od −2
13 a potem maleje do 0, ale przecież nie jest równa 0 w x=−2, dlaczego więc w
tym punkcie funkcja ma ekstremum?
cosinusx:

W x=−2 funkcja nie przyjmuje ekstremum, gdyż nie jest spełniony warunek konieczny, czyli
f'(−2)≠0.
Piszesz: "widzę, że pochodna najpierw rośnie od −213 a potem maleje do 0" −ale przecież to nie
jest ta sama pochodna, bo na tych przedziałach funkcja jest określona innymi wzorami.
W punkcie x=−2 funkcja jest nieciągła. Z definicji ekstremum: funkcja przyjmuje w x=−2
ekstremum maksimum (minimum) jeśli w otoczeniu tego punktu wartości funkcji są mniejsze
(większe).
Spójrz na rysunek− dla x=−2 funkcja przyjmuje większe wartości dla x<−2, więc to nie może być
ekstremum.
Mam nadzieję, że pomogłam.