pomocy
agacior:

Oblicz pole i objętość.
17 gru 17:42
MichałTH: Na przeciwko 30 stopni masz 60, teraz możesz obliczyć całą resztę
17 gru 17:46
Jerzy:
ciekawe jak ?
17 gru 17:47
agacior: to znaczy?
17 gru 17:47
agacior: jeszcze chciałam dodać że podstawa to trójkąt równoboczny o długości a=4
17 gru 17:48
Jerzy:
pytam poprzednika .... przecież sam kąt nie wystarczy
17 gru 17:48
Jerzy:
teraz to już jest możliwe
17 gru 17:49
MichałTH: wystarczy, skoro nie podała w zadaniu żadnej długości to założyłem, że trzeba samemu oznaczyć
bok, a wtedy wyprowadzenie wzorów na V i Pp to nie problem
17 gru 17:50
agacior: czyli jak ?
17 gru 17:52
Jerzy:
a pozostałe boki skąd byś obliczył ?
17 gru 17:53
MichałTH: a jak obliczysz mając a=4?
17 gru 17:54
Jerzy:
ale teraz już wiemy,że to trójkąt równoboczny !
17 gru 17:54
MichałTH: Jeśliby nie był to zadanie by było nie do rozwiązania więc można było od razu założyć założyć,
że jest
17 gru 17:56
Jerzy:
i o to mi chodziło ..nie lubię niechlujstwa , nie jesteśmy jasnowidzami
17 gru 17:57
agacior: przecież napisałam potem że to trójk. równoboczny, proszę tylko o rozwiązanie zad
17 gru 18:06
MichałTH: H=a√3
Ppodstawy=a2√3/4
Reszte chyba policzysz
17 gru 18:17