rownania trygonometryczne
Madzia: Cześć , moglibyście mi wyjaśnić jak to rozwiązywać?
cos
4x+cos
4(x−
pi2)=
12 
i ogolnie jak sie rozwiązuje tego typu równania
17 gru 17:02
Jerzy:
wykorzystaj fakt,że: cos(x −π/2) = cos(π/2 −x) = sinx
17 gru 17:04
Jerzy:
a ponadto: sin
4x + cos
4x = (sin
2x + cos
2x)
2 − 2sin
2xcos
2x =
17 gru 17:08
Madzia: Tyle udało mi sie zrobić , nie wiem czy dobrze
(cos
2x+sin
2x)
2−2sin
2xcos
2=
12
1−2sin
2xcos
2x=
12
1−2sin
2(1−sin
2)=
12
1−2sin
2x +sin
4x=
12 |*2
2sin
4x−4sin
2x+1=0
Wprowadziłam pomocniczą zmienna t
2=sinx
2t
2−4t+1=0
i dalej policzyłam delte i juz mi coś dziwne miejsca zerowe wyszły

to chyba nie tak powinnam
robic
17 gru 17:09
Jerzy:
chyba prościej moim sposobem
17 gru 17:10
Madzia: i co dalej robić ? z tego co napisales
17 gru 17:11
Jerzy:
masz wprost: (sin2x)2 = 1
17 gru 17:12
Eta:
| | 1 | |
(cos2x+sin2x)2−2sin2x*cos2x= |
| /*2 |
| | 2 | |
2−4sin
2x*cos
2x=1 4sin
2x*cos
2x= sin
2(2x)
sin
2(2x)=1 ⇒ sin(2x)=1 lub sin(2x)=−1
dokończ.........
17 gru 17:13
Jerzy:

Witaj
Eta
17 gru 17:14
Eta:
Hej
17 gru 17:15
Madzia: Eta, w 2 linijce czemu tam jest sin2(2x) ? skąd to jest?
17 gru 17:16
Jerzy:
przecież masz napisane
17 gru 17:17
Madzia: była sobie 1 po prawej stronie i nagle taj jest sin2(2x)
17 gru 17:18
Jerzy:
(sin2x)2 = (2sinxcosx)2 = 4sin2xcos2x
17 gru 17:18
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
patrz 17:08 1 = 1 − |
| (sin2x)2 ⇔ − |
| = − |
| (sin2x)2 ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔ (sin2x)
2 = 1 ⇔ sin2x = 1 lu sin2x = −1
17 gru 17:20
Madzia: pomyliłam = z ==
Wynik mam po części dobry bo mam 2 rozwiazania a powinno byc 1 , dlaczego
17 gru 17:20
Jerzy:
| | π | | 3 | |
bo obydwa rozwiazania: x = |
| + kπ lub x = |
| π + kπ mozna zapisac jednym |
| | 4 | | 4 | |
17 gru 17:26
Madzia: tu jest kolejny przykład
tg2x=tg2xcosx+sinx
sin2xcos2x = sin2xcos2x * cosx+sinx
i teraz jak to dalej..?
17 gru 17:27
Eta:
17 gru 17:27
Jerzy:
| | 3 | | 1 | | π | |
sin |
| π = sin(π − |
| π) = sin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
17 gru 17:28
Jerzy:
a tu nie ma kolejnego rozwiązania
17 gru 17:32
Madzia: to sin
34 juz rozumiem , dziekuje
pomozecie mi z nastepnymi? proszee
17 gru 17:34
Madzia: Nastepny podpunkt
sinxcos2x−sin4x=12sin4x−sin2x
sinx(cos2x−1) wiec
−sin(−cos2x+sin2x+1) =12(sin4x−sin4x)
−sin(sin2+sin2x)=0
czy jak narazie robie to dobrze?
17 gru 17:48