matematykaszkolna.pl
rownania trygonometryczne Madzia: Cześć , moglibyście mi wyjaśnić jak to rozwiązywać? cos4x+cos4(x−pi2)=12 i ogolnie jak sie rozwiązuje tego typu równania
17 gru 17:02
Jerzy: wykorzystaj fakt,że: cos(x −π/2) = cos(π/2 −x) = sinx
17 gru 17:04
Jerzy: a ponadto: sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x =
 1 
= 1 −

(sin2x)2
 2 
17 gru 17:08
Madzia: Tyle udało mi sie zrobić , nie wiem czy dobrze (cos2x+sin2x)2−2sin2xcos2=12 1−2sin2xcos2x=12 1−2sin2(1−sin2)=12 1−2sin2x +sin4x=12 |*2 2sin4x−4sin2x+1=0 Wprowadziłam pomocniczą zmienna t2=sinx 2t2−4t+1=0 i dalej policzyłam delte i juz mi coś dziwne miejsca zerowe wyszły to chyba nie tak powinnam robic
17 gru 17:09
Jerzy: chyba prościej moim sposobem
17 gru 17:10
Madzia: i co dalej robić ? z tego co napisales
17 gru 17:11
Jerzy: masz wprost: (sin2x)2 = 1
17 gru 17:12
Eta:
 1 
(cos2x+sin2x)2−2sin2x*cos2x=

/*2
 2 
2−4sin2x*cos2x=1 4sin2x*cos2x= sin2(2x) sin2(2x)=1 ⇒ sin(2x)=1 lub sin(2x)=−1 dokończ.........
17 gru 17:13
Jerzy: emotka Witaj Eta emotka
17 gru 17:14
Eta: Hej emotka emotka
17 gru 17:15
Madzia: Eta, w 2 linijce czemu tam jest sin2(2x) ? skąd to jest?
17 gru 17:16
Jerzy: przecież masz napisane
17 gru 17:17
Madzia: była sobie 1 po prawej stronie i nagle taj jest sin2(2x)
17 gru 17:18
Jerzy: (sin2x)2 = (2sinxcosx)2 = 4sin2xcos2x
17 gru 17:18
Jerzy:
 1 1 1 
patrz 17:08 1 = 1 −

(sin2x)2 ⇔ −

= −

(sin2x)2
 2 2 2 
⇔ (sin2x)2 = 1 ⇔ sin2x = 1 lu sin2x = −1
17 gru 17:20
Madzia: pomyliłam = z == Wynik mam po części dobry bo mam 2 rozwiazania a powinno byc 1 , dlaczego
17 gru 17:20
Jerzy:
 π 3 
bo obydwa rozwiazania: x =

+ kπ lub x =

π + kπ mozna zapisac jednym
 4 4 
17 gru 17:26
Madzia: tu jest kolejny przykład tg2x=tg2xcosx+sinx sin2xcos2x = sin2xcos2x * cosx+sinx i teraz jak to dalej..?
17 gru 17:27
Eta: emotka
17 gru 17:27
Jerzy:
 3 1 π 
sin

π = sin(π −

π) = sin

 4 4 4 
17 gru 17:28
Jerzy: a tu nie ma kolejnego rozwiązania emotka
17 gru 17:32
Madzia: to sin 34 juz rozumiem , dziekuje pomozecie mi z nastepnymi? proszeeemotka
17 gru 17:34
Madzia: Nastepny podpunkt sinxcos2x−sin4x=12sin4x−sin2x sinx(cos2x−1) wiec −sin(−cos2x+sin2x+1) =12(sin4x−sin4x) −sin(sin2+sin2x)=0 czy jak narazie robie to dobrze?
17 gru 17:48