matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory redukcyjne
Nirev:
Wiedząc, ze sinx=a sin(x−π)? Czy ten sposób rozwiązania jest poprawny: sin(x−π)= −sin(π+x) Z czego widzę, że wychodzi sin(x−π)=a
17 gru 15:58
Jerzy:
nie ... sin(x−π) = −sin(π−x) = −sinx = −a
17 gru 16:33