x | ||
jak obliczyć sinx= | ? jedno rozwiązanie to x=0, a drugie x≈−1,89549. Pierwsze rozwiązanie | |
2 |
x | ||
przecinają się, czy że jeden z punktów przecięcia ma odciętą o podanym przybliżeniu? | ||
2 |
x3 | x5 | |||
snx ≈ x − | + | |||
3! | 5! |
x | ||
(pomijam oszacowanie dokładnośc przybliżenia) i − skoro sinx ma być równe | − | |
2 |
x | x3 | x5 | ||||
= x − | + | . | ||||
2 | 3! | 5! |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |