granica jednostronna
xyz: obliczyć granicę jednostronną w podanym punkcie
czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć, jak to zrobić krok po kroku?
17 gru 15:18
Jerzy:
a którą byś chciał policzyć ... lewo czy prawostronną ?
17 gru 15:21
xyz: obie
17 gru 15:28
Jerzy:
lim
x → 4+ = −
∞
lim
x→ 4− = +
∞
| | 16 | | 16 | |
bo: lim |
| = |
| = − ∞ i odwrotnie |
| | 4 − 4+ | | −0 | |
17 gru 15:31
xyz: a co z tą stałą? po prostu ją pomijam, czy jak?
17 gru 15:37
xyz: bo właśnie nie wiem jak mam rozwiązać tą granicę ze względu na tą stałą i tę potęgę. nie wiem
jak to ruszyć
17 gru 15:38
Jerzy:
jeśli mianownik dąży do 0 , a licznik jest stały, to cały ułamek dąży do nieskończoności
17 gru 15:39
xyz: a przepraszam, źle zapisałam przykład...
17 gru 15:39
Jerzy:
a to ułamek jest jest w wykładniku potęgi ?
17 gru 15:40
xyz: powinno być:
f(x) = 444 − x, x = 4
17 gru 15:40
xyz: dokładnie
17 gru 15:40
Jerzy:
w takim razie jak zachowuje sie funkcja: y = ax ( a > 0) w +∞ i w −∞
17 gru 15:43
xyz: w sensie, że dąży do +∞, a do −∞ nie, bo ta funkcja nie schodzi poniżej y=0?
17 gru 15:49
xyz: gdy a > 1 to x → ∞
gdy 0<a<1 to x → 0
tak?
17 gru 15:58
Jerzy:
nie .. . dla : a > 0
x → + ∞ , to: ax → +∞
x → − ∞ , to: ax → 0
17 gru 16:02