Ciągi
Andrzej: Oblicz sumę liczb całkowitych dodatnich mniejszych od 1000 i niepodzielnych przez 3
17 gru 14:33
Jerzy:
to suma dwóch ciągów arytmetycznych:
1) a1 = 1 i r = 3
2) b1 = 2 i r = 3
musisz wyznaczyć an i bn
1, 2 ... 4,5 ... 7,8 ... 10,11 ... 997,998
17 gru 14:37
olekturbo: Jest to suma ciągów 3n−1 i 3n−2
17 gru 14:38
kamyk: a1=1 r=3 an=997 liczysz sumę tego...
a1=2 r=3 an=998 liczysz sumę tego...
potem dodajesz te sumy i masz wynik
17 gru 14:39
kamyk: a dobra, nie odświeżyło mi się xd
17 gru 14:40