relacje
susanna: Czy taki zbiór relacji; R = {(1,1), (2,2), (3,3)} jest przechodni?
17 gru 10:58
PW: Fatalnym językiem pytasz, chyba nie wiesz w ogóle o co idzie. Napisz proszę treść zadania
dosłownie − tak jak było sformułowane.
17 gru 19:45
susanna: Nie było zadania, pytam o sytuację w której do relacji należałyby tylko te trzy pary
uporządkowane i nic więcej. Czy można wtedy powiedzieć o tej relacji, że jest przechodnia?
18 gru 09:28
zombi: Nie wiadomo jak ta relacja miedzy tymi parami wyglada. Cała treść zadania jest potrzebna.
18 gru 10:31
abel: Jeśli relacja zachodzi między pierwszym elementem pary a drugim to taka relacja jest
przechodnia
(1,1) i (1,1) przechodzi na (1,1) itd.
18 gru 15:15
susanna: Wiem, dlatego pytam, powiedzmy, że jest taka relacja, że zawsze jest (a,a) ale po Twojej
odpowiedzi wnioskuję, że wtedy też, tak?
18 gru 15:51
abel: tak
pytanie kontrolne do ciebie: czy takie relacje są przechodnie:
r = {(0,1)}
s = {(0,1),(1,2)}
t = {(0,1),(1,2),(0,2)}
18 gru 15:55
susanna: r − tak
s − nie
t − tak?
18 gru 18:06
Przemysław: @zombi
Wystarczy podać jakie pary należą do relacji. I tutaj są podane.
18 gru 19:17
Przemysław: Bo relacja to właśnie zbiór par. No i pary są podane.
18 gru 19:22