Proszę o sprawdzenie wyniku
Kasiaaaanna: Ktoś mi sprawdzi wynik?
y= [3√81* {13}23 *9−23 *{127}−23 : 4 2255 =
18633√3244
17 gru 10:27
Kasiaaaanna: Przed dzieleniem zapomniałam zamknąć nawiasu kwadratowego. Przepraszam...
17 gru 10:29
Kasiaaaanna: Ktoś pomoże? Bardzo proszę
17 gru 10:30
Jerzy:
a co jest w mianowniku przed znakem =
17 gru 10:33
Kasiaaaanna: 55
17 gru 10:37
Jerzy:
rozpiszę Ci nawias kwadratowy:
= 3*32*3−2/3*3−4/3*32 = 35−2 = 33 = 27
17 gru 10:38
Kasiaaaanna: Czyli wystarczy, że pomnożę przez odwrotność 4
2255 i "finito"? Dziękuje uprzejmie. bardzo,
bardzo, bardzo. Chętnie odwdzięczę się "pomocą humanistyczną"

17 gru 10:58
17 gru 10:59
Jerzy:
| | 55*27 | |
odwrotnie ... = |
| |
| | 242 | |
17 gru 11:00
Kasiaaaanna: Ok. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
17 gru 11:03
Kasiaaaanna: Mogę prosić o jeszcze jedno sprawdzenie?
17 gru 11:03
Jerzy:
tylko pisz wyraźnie
17 gru 11:04
Kasiaaaanna: Mam zadanie o treści:
Zaznacz w ukł. współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają ukł. nierówności:
x−2y−2>0 x−2>2y/(:2)
x−2y−6<0 z tego wynika x−6<2y/(:2) i zaznaczam w układzie
y+x−2<0 x−2<−y
y+x+4>0 x+4>−y
17 gru 11:07
Kasiaaaanna:

Wyszło mi mniej − więcej, coś takiego jak na rysunku, tylko nie rozumiem, jak zaznaczyć liczby,
które spełniają nierówność
17 gru 11:10
Jerzy:

y = 0.5x − 1 − zielony
y = 0.5x − 3 − niebieski
y = x + 2 − czerwony
y = − x − 4 − fioletowy
17 gru 11:14
Jerzy:
jedna prosta u mnie jest źle, zaraz poprawię
17 gru 11:18
Kasiaaaanna: Dziękuję. Jeszcze zrobię tabelkę.. x i
wyliczę..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
Doszłam do wniosku, że jestem strasznie niedokładna
17 gru 11:19
Jerzy:

na czerwono szukany obszar
17 gru 11:20
Kasiaaaanna: Tak, a na drugim rysunku, który jest właściwym rozwiązaniem nierówności, gdzie jest ów obszar?
17 gru 11:24
Kasiaaaanna: przepraszam, nie przeczytałam inf., że "jedno jest źle"
17 gru 11:24
Jerzy:
ten zaznaczony na czerwono ( równoległobok )
17 gru 11:25
17 gru 11:26