Kolonia bakterii
Majster: Kolonia pewnej bakterii podwaja swoją liczebność co 15 minut. Napisz wzór funkcji wyrażającej
liczebność kolonii bakterii po x godzinach, jeśli początkowo liczba bakterii w tej kolonii
wynosiła 250. Dobierz odpowiednią jednostkę i sporządź wykres funkcji.
Jak zabrać się za to zadanie
17 gru 02:06
Majster: Próbowałem podstawić pod wzór
N = No * e
kt
ale wychodzą same głupoty
17 gru 02:31
+-: 1h⇒24
N=250*24x
17 gru 09:37
Jerzy:
ten wzór " nie robi "
robi: N = 250*16x−1
17 gru 10:11
Jerzy:
źle przeczytałem treść , jest OK.
17 gru 10:14