całki pomocy
lipstone: | | x2+7x+12 | | x2+4x+3x+12 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x+4 | | x+4 | |
| | x(x+4)+3(x+4) | | (x+4)(x+3) | | x+3 | | x+4−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫1− |
| dx |
| | x+4 | | x+4 | | x+4 | | x+4 | | x+4 | |
no i tu utknęłam. Nie mam pojęcia co dalej. Ani jak inaczej można by było to rozwiązać.
17 gru 01:15
Wazyl: ∫dx=x + C
| | f`(x) | |
∫ |
| dx=ln |f(x)| + C |
| | f(x) | |
17 gru 01:17
lipstone: czyli dalej powinno być
x−ln|x+4|+C ?
17 gru 01:25
Godzio:
17 gru 01:27
lipstone: no ale w odpowiedziach mam 12 x2 +3x + C. Po rozwiązaniu x−ln|x+4|+C wyjdzie to co w
odpowiedziach?
17 gru 01:31
ICSP: | | (x+4)(x+3) | | x + 3 | |
a od kiedy |
| = |
| |
| | (x+4) | | x + 4 | |
17 gru 01:57
lipstone: no bo skróciłam te nawiasy przez x+4
17 gru 02:02
Jerzy:
| | a*b | | b | |
student/ka ... |
| = |
| ... ? |
| | a | | a | |
17 gru 06:03