Kiki: Oblicz pochodną ex*(sgnx+|x|)
Jaka jest pochodna sgn(x) ?
17 gru 00:53
Krzysiek : Wpisz do wolframa
17 gru 00:54
Wazyl: 0 dla x≠0
dla x=0 sgnx nie jest ciągła
17 gru 00:55
Kiki: to jak mam zrobić przebieg zmienności funkcji dla f(x)=|x|*e
x?
policzyłam ze f'(x)=e
x*(sgnx+|x|) i ektrema lokalne x=−1 i x=0, ale teraz potrzebuje grugiej
pochodnej i punktów przegicia
17 gru 01:02
Godzio: Ale kombinujesz. Rozważ f(x) = x ex dla x ≥ 0 oraz f(x) = −x ex dla x < 0
i działaj.
17 gru 01:03
Kiki: 
faktycznie, tak będzie łatwiej. Dzięki!
17 gru 01:05
Krzysiek : Pewnie studiuje matematykę
17 gru 09:16