Zbiór argumentów funkcji
Majster:

Wykres funkcji f(x) = 2
x przesunięto o wektor [3, −2] i otrzymano wykres funkcji g. Wyznacz
wzór funkcji g oraz odczytaj z jej wykresu zbiór argumentów, dla których −1 < g(x) ≤ 6
rysunek już po przekształceniu
f(x) = 2
x −−−−−−−−−> 2
x−3 −2 − to jest wzór ogólny
T[3, −2]
Moje pytanie zatem, ponieważ nie wiem jak odczytać z wykresu zbiór argumentów dla których −1 <
g(x) ≤ 6, wychodzi zupełnie co innego
Janek191:

g(x) = 2
x −3 − 2
Jeżeli − 1 < g(x) ≤ 6, to x ∊ ( 3; 6 >
bo
g(3) = 2
3− 3 − 2 = 1 − 2 = − 1
g(6) = 2
6 −3 − 2 = 8 − 2 = 6