matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile wynosi pochodna?
123:
1
x*
√
100−x
2
= x' *
√
100−x
2
+ x *
√
100−x
2
=
√
100−x
2
+ x *
2
√
100−x
2
co dalej?
17 gru 00:31
Janek191:
Lewa strona źle zapisana
Prawa też źle
17 gru 00:35
Janek191:
Pisze się tak : f(x) = x*
√
100 − x
2
więc f '(x) = 1*
√
100 − x
2
+ x*(
√
100 − x
2
) ' =
1
=
√
100 − x
2
+ x*
*( 100 − x
2
) ' =
2
√
100 −x
2
x* (− 2 x)
x
2
=
√
100 − x
2
+
=
√
100 −x
2
−
2
√
100 − x
2
√
100 − x
2
17 gru 00:38
123:
racje.. bo to funkcja zlozona
17 gru 00:56