rownainie
Kamil: określ dziedzinę
| | 1 | |
f(x) = log|x2 − 1| * |
| (cosx − sinx + 1) |
| | 2 | |
|x
2 − 1| > 0
|x
2 − 1| ≠ 1
| | 1 | |
założenia do |
| (cosx − sinx + 1) > 0 |
| | 2 | |
(cosx − 1 + cos
x + 1) > 0
(cosx + cos
x) > 0
cosx = t
t∊<−1,1>
t(1 + t) > 0
t=0 lub t =−1
| | pi | | pi | |
cosx = 0 z tego mam że x∊(− |
| +2k pi, |
| +2k pi) |
| | 2 | | 2 | |
cosx = −1 a z tego co ? wychodzi że pusty ...
założenia do
|x
2 − 1| > 0
|x
2 − 1| ≠ 1
|(x−1)(x+1)| >0
x ∊(−
∞,1)U(1,
∞)
x ≠
√2 lub −
√2 lub 0
czy to ma jakiś sens co wypisałem

jak to tzreba było rozwiązac?
16 gru 23:48
Kamil:
17 gru 00:18
Godzio:
Sens ma, ale obliczenia słabe ...
17 gru 00:46
Godzio:
|x
2 − 1| > 0
Wartość bezwzględna z definicji jest nieujemna więc
x
2 − 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1 i x ≠ − 1
|x
2 − 1| ≠ 1 ⇔ x
2 ≠ 2 i x
2 ≠ 0 ⇒ x ≠
√2 i x ≠ −
√2 i x ≠ 0
Zacznę od:
t(t + 1) > 0
t = 0 lub t = − 1
Z nierówności wynika rozwiązanie t ∊ (−
∞,−1) U (0,
∞)
cosx < −1 nie ma rozwiązań, zajmujemy się tylko
| | π | | π | |
cosx > 0 ⇒ x ∊ (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
D = (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) \ {−√2,−1,0,1,√2 } |
| | 2 | | 2 | |
gdzie k ∊ C
17 gru 00:50
Mateusz: Dzięki
17 gru 08:46