przekształcenia
Is: Jak przekształcić coś takiego, żebym mogła policzyć granicę w x=1 ? Bo na razie mam zero w
mianowniku
| | xn+1−(n+1)x+n | |
fn(x)= |
| |
| | n2(x−1)2 | |
16 gru 23:03
Godzio:
Może d'hospitalem?
| (n + 1)xn − (n + 1) | |
| i znowu |
| n2 * 2(x − 1) | |
| (n + 1)nxn − 1 | | n + 1 | |
| → |
| |
| n2 * 2 | | n | |
16 gru 23:14
Is: tam w mianowniku ostatecznie wyjdzie 2n (taki szczegół), ale ogromne dzięki!
16 gru 23:25
Godzio: Tak, racja
16 gru 23:27
Is: A jak by wyglądało tutaj liczenie granicy przy n zmierzającym do nieskończoności? Nie wiem jak
się do tego xn+1 zabrać
16 gru 23:27
Godzio:
A masz powiedziane jaki jest x? Przyznam szczerze, że przydałoby się pełne polecenie? Masz
badać zbieżność jednostajną fn(x)?
16 gru 23:30
Is: fn podane jak wyżej, x∊R |x|≤1, n∊N
f(x)=limn → ∞fn(x)
Mam obliczyć limx → 1f(x)
16 gru 23:34
Godzio:
Rozumiem, że rozpatrujemy dwa przypadki?
x ∊ R
|x| ≤ 1 ?
16 gru 23:39
Is: Tak mam napisane w poleceniu, więc podejrzewam że pewnie tak trzeba by to zrobić, z tym że
pozwoliłam sobie to wpisać wcześniej w wolframa i dowiedziałam się, że sens to będzie miało
tylko dla |x|≤1
16 gru 23:40
Godzio:
Chyba najrozsądniej byłoby by zamienić kolejność granic. Pytanie kiedy tak można?
16 gru 23:56
Is: Zamienić kolejność? W jaki sposób?
16 gru 23:58
Godzio:
Chodzi mi o
lim
x→1f(x) = lim
x→1lim
n→∞f
n(x) =
| | n + 1 | |
= limn→∞limx→1fn(x) = limn→∞ |
| = 1 |
| | n | |
Myślę teraz kiedy możemy tak zamieniać.
17 gru 00:01
Godzio:
Daj mi 10 min
17 gru 00:02
Is: Hmmmm, no rzeczywiście ładnie by to wychodziło, tylko właśnie pytanie czy mogę tak zrobić. Też
trochę mnie zastanawia że nigdzie w zadaniu nie wykorzystałam, że |x|≤1
17 gru 00:06
Is: Nie ma sprawy
17 gru 00:06
Godzio:
Sformułujmy to co chcemy pokazać.
Niech {f
n} będzie ciągiem jednostajnie zbieżnym na przedziale I do funkcji f i
niech istnieje granica lim
x→x0f
n(x) dla każdego n większego od pewnego n
0.
Wtedy
lim
n→∞lim
x → x0f
n(x) = lim
x→x0f(x)
Dowód:
Niech lim
x→x0f(x) = g. Pokażemy, że jest równa granicy po lewej stronie.
Z istnienia granicy wynika, że dla każdego ε > 0 istnieje δ > 0, że
| | ε | |
0 < |x − x0| < δ ⇒ |f(x) − g| < |
| |
| | 2 | |
Ze zbieżności jednostajnej ciągu { f
n } na I mamy
| | ε | |
|fn(x) − f(x)| < |
| dla n ≥ n0 i każdego x ∊ I |
| | 2 | |
Stąd z 0 < |x − x
0| < δ wynika
|f
n(x) − g| ≤ |f(x) − f
n(x)| + |f(x) − g| < ε
Ponieważ lim
x→x0f
n(x) istnieje (to było nasze założenie) to
lim
n→∞lim
x→x0f
n(x) = g
Załóżmy teraz na odwrót. Tzn. lim
n→∞lim
x → x0f
n(x) = g
Niech lim
x → x0f
n(x) = g
n(x
0) oraz lim
n→∞g
n(x
0) = g
Bez szczegółów:
Z jednostajnej zbieżności mamy:
Z istnienia granicy lim
n→∞g
n(x
0) = g
Z istnienia granicy lim
x → x0f
n(x) = g
n(x
0)
Ostatecznie dla |x − x
0| < δ mamy
|f(x) − g| < |f
n(x) − f(x)| + |f
n(x) − g
n(x
0)| + |g
n(x
0) − g| < ε
Co kończy dowód
Ufff jakoś poszło. No dobra to wracając do Twojego zadania. Musimy pokazać, że Twój
ciąg funkcyjny jest zbieżny jednostajnie na (−1,1). Wtedy będziemy mogli zamienić granicę.
17 gru 00:22
Is: Dzisiaj już idę spać, jeszcze jutro będę myśleć nad tym zadaniem. Bo wszystko bardzo ładnie
wygląda, z tym, że na wykładzie nie mieliśmy jeszcze zbieżności jednostajnej, więc będę
musiała sobie o tym najpierw trochę poczytać. Jednakże, bardzo dziękuję za pomoc!
17 gru 00:31
Godzio:
Zawsze możesz przyjąć, że tak jest i zamienić granicę. Inaczej zadanie chyba nie da się zrobić.
17 gru 00:33
Is: Tak dla potomnych; będąc po ćwiczeniach mogę wyjaśnić zadanie.
Wieść głosi, że w tym zadaniu chodziło o pokazanie że tych granic właśnie nie można zamieniać.
Bo najpierw liczę lim
n→∞ lim
x→1f
n(x)=
12
A druga część to lim
x→1lim
n→∞f
n(x)
| | xn+1−(n+1)x+n | |
limn→∞ |
| =0 ponieważ dla |x|≤1 xn+1 zawsze zmierza do 0, |
| | n2(x−1)2 | |
więc pozostaje mi ułamek, którego potęga w mianowniku jest większa niż w liczniku.
Stąd lim
x→10=0
A więc te granice nie są sobie równe.
Chyba próbowałam wcześniej przekombinować to zadanie
17 gru 18:43