Wielomiany
MysteriousCore: Mam 2 pytania do 2 zadań
Znajdź wszystkie takie liczby rzeczywiste b, aby wielomian W(x)=(x2+bx+4)(x−1) miał trzy różne
pierwiastki, których suma jest mniejsza od 9 i teraz pytanie:
dla tej części (x2+bx+4) Δ>0 i x1+x2+1 <9
i w pierwszym przypadku wyszedł przedział b>4 ⋁b<−4
w drugim przypadku b>−8
i teraz pytanie dlaczego już w odpowiedziach wypada jeszcze −5?
2 pytanie, Dla jakich wartości parametru m równanie (x+2)[(m+1)x2 −4mx+m+1] = 0 ma trzy różne
pierwiastki ujemne.
I czy zrobiłem dobre założenia?
[(m+1)x2 −4mx+m+1] tutaj będzie Δ>0, m≠−1, x1+x2<0
16 gru 22:50
Godzio:
Trzy różne tzn. że x = 1 nie może być rozwiązaniem w G(x) = x2 + bx + 4
Stąd: G(1) = 1 + b + 4 = b + 5 ≠ 0 ⇒ b ≠ − 5
16 gru 23:25
Godzio:
Co do 2:
f(x) = (m + 1)x2 − 4mx + m + 1
Δ > 0
x1 + x2 < 0
x1x2 > 0
f(−2) ≠ 0
16 gru 23:26
Godzio: No i oczywiście m ≠ − 1, ale to już napisałeś
16 gru 23:26