Pochodne
FHA: (Pochodne) − prosiłbym o sprawdzenie moich rozwiązań czy aby na pewno są one poprawne.
1.
f(x)= e
x2−4x+2 , df: R
f'(x) = e
x2−4x+2 * (x
2−4x+2)' ⇒ e
x2−4x+2 * (2x−4) ⇒
2xe
x2−4x+2 − 4e
x2−4x+2
2.
f(x)= e
x3−2x2, df:R
f'(x)= e
x3−2x2* (x
3−2x
2} ⇒ 3x
2x3−2x2 − 4xe
x3−2x2
Czy te 2 przykłady rozwiązane są
16 gru 22:39
J:
druga pierwszy człon źle
16 gru 22:42
FHA: fakt

f'(x) = x
x3−2x2 * (x
3−2x
2)' = x
x3−2x2 *(3x
2−4x) = 3x
x3−2x2 −4x
x3−2x2
16 gru 22:46
J:
a gdzie się podziało e ?
16 gru 22:51
FHA: No i jeszcze "e" ucieło
16 gru 22:53
FHA: 3)
f(x) = ln(x
2−4x+3)
Dziedzina: x ∊ (−
∞,1) u (3,+
∞)
| | 1 | | 2x−4 | |
f'(x)= |
| *(2x−4) = |
| |
| | x2−4x+3 | | x2−4x+3 | |
16 gru 23:04
FHA: dobra, jest ok
16 gru 23:27