16 gru 22:14
Eta:

Punkt P(x,y) symetryczny względem S(0,0) to P
'(−x,−y)
zatem A
'( 4,2), B
'(−4,2), C
'(−7,−3) , D
'(1,−3)
wysokość równoległoboku AMA
'N jest równa |A
'B|=
√(4−4)2+(−2−2)2= 4
P(AMA
'N)= |AM|*h
M(x,y) jest punktem wspólnym prostych AB i A
'D
| | −3−2 | |
AB: y=−2 i A'D : y= |
| (x−4)+2 ⇒ A'D : 5x−3y−14=0 |
| | 1−4 | |
| | 8 | | 8 | |
zatem : 5x−3(−2)−14=0 ⇒ x= |
| M( |
| , −2) |
| | 5 | | 5 | |
P(AMA
'N)= 5,6*4= 22,4 [j
2]
16 gru 23:10
16 gru 23:19
Eta:
16 gru 23:21
9 lut 18:17
6latek: Wydaje sie ze odleglosc punktu A od osi OY wynosi 4 (odczytane z rysunku )
9 lut 18:25
chichi:
Jak nie widzisz z rysunku, to licz ze wzoru na odległość punktu od prostej
9 lut 18:40
MARTA: ALE JAK PODSTAWIAM DO WZORU NA ODLEGŁOŚĆ TO WYCHODZI CAŁKIEM INNY WYNIK
9 lut 18:43
MARTA: SAM SPRÓBUJ TO ZOBACZYSZ
9 lut 18:44
6latek: Wylacz te duze litery. Nie musisz krzyczec
9 lut 18:45
chichi:
A=(−4, −2),
równanie prostej zawierającą oś OY: x=0 ! ! ! !
Ty zapewne liczysz odległość od prostej o równaniu y=0

A=1, B=0, C=0 ∧ x
0=−4, y
0=−2
| | |Ax0+By0+C| | | |1*(−4)+0*(−2)+0| | | 4 | |
d= |
| = |
| = |
| =4 |
| | √A2+B2 | | √12+02 | | 1 | |
Spróbowałem, zobaczyłem
9 lut 18:52
6latek: |AB|=
√82+02=
√64=8
srodek odcinka AB
x
s=0
S=(0,−2) czyli lezy na osi OY
wobec tego os OY jest symetralna |AB| a stad juz wiadomo dlaczego odleglosc punktu A do osi
OY=4
9 lut 18:52
Eta:
9 lut 19:01