geometria analityczna
xyz: Napisz równania kierunkowe stycznych do okręgu o: (x+2)
2+(y−3)
2=1 i prostopadłych do prostej
k: y=x
nie wiem jak się za to zabrać, może ktoś wytłumaczyć jak coś takiego się rozwiązuje? proszę
16 gru 21:46
Mila:
Prostopadła do K;
m⊥k
m: y=−x+b
1) Styczna ma dokładnie jeden punkt wspólny z okręgiem.
Podstawiasz do równania, masz równanie kwadratowe z parametrem b i Δ=0
albo
2) odległość S=(−2,3) od prostej m o równaniu w postaci:
m: −x−y+b=0 jest równa 1.
Wzór znasz?
16 gru 21:51
xyz: dzięki wielkie, tak wzory znam, gorzej z użyciem. dziękuje bardzo
16 gru 21:52
Mila:
Jeśli będą kłopoty to pisz.
16 gru 22:19