wykres
amiii:

narysować wykres funkcji
f(x)=|x−2|+|x+1|−2
wiem że muszę go rozważyć w działach
(−
∞,−1), <−1,2) <2, +
∞)
i rozwiązaniu tych trzech przedziałów chodżami 3 funkcje które rysuje na 1 wykresie (taki jak
na schematycznym wykresie), ale niestety nie zgadza się z odpowiedzią w książce
gdzie mam błąd?
16 gru 21:27
===:
16 gru 21:35
amiii: wiem, że mam mieć taki wykres

tylko nie wiem dlaczego mi taki nie wychodzi
to są równania dla poszczególnych przedziałów, może mam jakiś błąd w tych równaniach?
(−
∞,−1) y= −2x−1
<−1,2) y=3
<2, +
∞) y=2x−3
16 gru 21:38
Eta:

{
−2x−1 dla x∊(−
∞, −1)
f(x}= { 1 dla x ∊<−1,2)
{
2x−3 dla x ∊<2,
∞)
16 gru 21:39
Eta:
dla x∊<−1,2) f(x)= −x+2+x+1−2= 1
16 gru 21:40
amiii: Już rozumiem

nie brałam pod uwagę przedziałów
bardzo dziękuję za pomoc
16 gru 21:40
Eta:
16 gru 21:41
===:
dla x∊<−1,2)
f(x)=−x+2+x+1−2=1
16 gru 21:42