matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
...:
Oblicz granice : lim x→0 (
1
x
√
x+1
−
1
x
=
16 gru 21:10
Janek191:
1
1
x − x*
√
x +1
)
1 −
√
x +1
f(x) =
−
=
=
=
x*
√
x +1
x
x
2
*
√
x +1
x*
√
x +1
1 − (x +1)
1 +
√
x+1
−x
=
=
=
x*
√
x+1
(1 +
√
x +1
)*( x*
√
x +1
)
−1
=
(1 +
√
x+1
)*
√
x +1
więc
−1
lim f(x) =
= −0,5
(1 + 1)*1
x→0
17 gru 00:32