analiza ciągi
abel: Podaj przykład takiego ograniczonego ciągu bn, i takiego α, że ciąg rekurencyjny zadany wzorem
a0 = α
an+1 = 10*an + bn
jest nieograniczony i niemonotoniczny
16 gru 20:14
abel: bump, dalej nic mi się nie udało wymyśleć
16 gru 23:03
Godzio:
bn = 0
α = −1
16 gru 23:23
abel: wtedy a
n = (−1,−10,−100,...) a to jest ciąg malejący
17 gru 01:17
Godzio:
Sprawdź jeszcze raz
17 gru 01:20
Godzio:
A jednak masz rację, kiepsko myślę o tej porze.
Trochę naciągane, ale sprawia, że cały ciąg nie jest monotoniczny
α = 1
b
n = 10 * (−1)
n
a
0 = 1
a
1 = 10 + 10 = 0
a
2 = 100 − 100 + 10 = 10
a
3 = 1000 − 1000 + 100 − 10 + 1 = 91
a
0 > a
1
a
1 < a
2
więc teoretycznie nie jest monotoniczny jako cały ciąg
17 gru 02:19