wykaż, że...
henryk: Wykaż, że liczba 4+3(4+42+43+...+499) jest potęgą liczby naturalnej o wykładniku naturalnym.
16 gru 20:10
henryk: *ostatni wyraz to 4 do potęgi 99
16 gru 20:12
Eta:
L= 4101
16 gru 20:22
henryk: mam wykazac ze str L równa się P?
16 gru 20:24
henryk: jak to wykazać? bo nie rozumiem
16 gru 20:26
Eta:
(4+4
2+4
3+...+4
99) suma ciągu geometrycznego
a
1=4 i q=4 i n=100 wyrazów w tej sumie
| | 4100−1 | | 4 | |
to 4+42+43+....+499= 4* |
| = |
| *(4100−1) |
| | 4−1 | | 3 | |
| | 4 | |
liczba ta = 4+3* |
| (4100−1) = 4 +4(4100−1)= 4(1+4100−1) = 4*4100= 4101 |
| | 3 | |
jest potęgą liczby naturalnej 4 o wykładniku naturalnym 101
c. n. w
16 gru 20:34
henryk: Dzięki za pomoc Eta
16 gru 20:40
Eta:
Na zdrowie .........
16 gru 20:43