ciąg
killi: Suma ciągu geometrycznego wynosi 252
wyznacz wyraz 1,2,3 jeżeli trzeci wyraz jest o 180 większy od pierwszego.
Wskazówki ?
Póki co mam tylko
a1+a2+a3=252
16 gru 20:03
+-:
wskazówka ←trzeci wyraz jest o 180 większy od pierwszego→
12,48,192
144,−216,324
16 gru 21:07
killi: próbowałem rozwiązywać układ równań:
a1+a2+a3=252
a1+180=a3
Układ z 2 równań a 3 niewiadome..
16 gru 21:38
Eta:
a=a1, b= a2 , c= a3
z treści zadania :
1/ a+b+c= 252
2/ c= a+180
z def ciągu geometrycznego
3/ b2=a*c
1/ 2a+b=72 ⇒ b= 72−2a
3/ (72−2a)2= a(a+180) ⇒ ....... a2−156a+1728=0 Δ=17 424 , √Δ= 132
a= 144 lub a=12
to c= 144+180=324 lub c= 12+180= 192
b= 72−288=−216 lub b= 72−24= 48
an : 144,−216,324 lub an: 12, 48, 192
16 gru 22:08
killi: Dziękuję
16 gru 22:10