Rozwiąz równanie
Kk: Witajcie, mam na jutro zadanie dodatkowe, a że zbliża się koniec półrocza chce złapać jeszcze
ocenę i jest to dla mnie bardzo ważne, i chciałbym prosić kogoś o pomoc w rozwiązaniu tego
równania. I mniej wiecej wytłumaczeniu o co w tym chodzi, bo jak narazie nie wiem jak się za
to zabrać.
| | 2 | |
1−cosx+cos2x−cos3x+...= |
| |
| | 3 | |
16 gru 19:57
16 gru 20:01
Kk: Robiłem to na liczbach, lecz nie wiem co zrobić w przypadku cosinusów
16 gru 20:03
Eta:
q= −cosx a
1=1 |q|<1 ⇒ cosx∊(−1,1)
| | 1 | | 2 | |
rozwiąż równanie: |
| = |
| |
| | 1+cosx | | 3 | |
16 gru 20:08
Kk: Dzięki
16 gru 20:09
Kk: Tylko jeszcze pytanie ten cos należacy do przedziału to jest z wykresu funkcji cosinusa?
16 gru 20:11
Eta:
Z def. wartości bezwzględnej
|a|<1 ⇔ a∊(−1,1)
16 gru 20:23
16 gru 20:25
Eta:
Nie
Zapomniałam jeszcze w założeniu uwzględnić,że cosx≠0
zatem cosx∊(−1,1) \ {0}
| | 1 | |
cosx= |
| ⇒ x= .............. |
| | 2 | |
16 gru 20:38
Kk: No czyli x jest w tym przedziale
16 gru 20:46
Eta:
| | π | | π | |
Odp: x= |
| +2kπ lub x= − |
| +2kπ , k∊C |
| | 3 | | 3 | |
i to tyle
16 gru 20:48
Kk: O boże, juz wiem dlaczego to jest na dodatkową ocenę, jeszcze tylko ostatnie pytanie te
załozenie cos nie jest równe 0 to skąd to założenie, bo muszę na lekcji to dokładnie
przedstawić co z czego sie bierze
16 gru 20:51
Eta:
A umiesz dzielić przez 0 ?
| | cos2x | |
q= |
| = −cosx przy założeniu,że mianownik różny od zera |
| | −cosx | |
i drugie założenie na zbieżność szeregu geometrycznego
|q|<1 ⇒ |cosx|<1 ⇒ cosx∊(−1,1) i cosx≠0
zatem założenie jest: cosx∊(−1,1) \{0}
Jasne?
Powodzenia
16 gru 20:55
Kk: Dzięki wielkie

Jak dostanę za to ocenę to namierze Cię po IP i wyśle kwiaty
16 gru 20:57
Eta:
16 gru 21:42