Prawdopodobieństwo
mama21.11: 1) W urnie jest 6 kul białych, 2 zielone i 7 czarnych. Losujemy jedną kulę i zatrzymujemy ją, a
następnie drugą kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kul o różnych kolorach?
2) Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowo jedną. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania liczby będącej wielokrotnością liczby 4?
16 gru 19:18
PW: 1) W urnie jest 15 kul. Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory tego zbioru, jest
ich
Uwaga: Autor używa sformułowania :losujemy jedną kulę, zatrzymujemy ją, a następnie drugą. Jako
wynik doświadczenia rozumiemy zbiór 2 kul (nie ustawiamy ich w kolejności losowania).
Zdarzenie A − "wylosowano kule o różnych kolorach".
Zdarzenie A' − "wylosowano kule tego samego koloru", czyli wylosowano same białe lub same
zielone lub same czarne.
| | 6·5 | | 7·6 | |
|A'| = |
| + 1 + |
| = 15+1+21 = 37 |
| | 2 | | 2 | |
| | |A'| | | 37 | |
P(A') = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 105 | |
| | 68 | |
P(A) = 1 − P(A') = |
| . |
| | 105 | |
16 gru 22:37